Lakásbiztosítás csőtörés és vízkár estén!

Bármelyik háztartásban előfordulhat, hogy hirtelen gyors segítségre van szükség, mert valami meghibásodott otthon, vagy elromlott valamelyik. Ilyenkor ha nem tudjuk megjavítani, megszerelni azt, hívnunk kell egy vízvezeték szerelő szakembert aki ebben segít nekünk. Bosszantó és kellemetlen ha ilyen történik velünk, mert  mint tudjuk, a meghibásodásoknak anyagi vonzata is van. Minden javítás anyagköltséggel jár, és ha ezt más javítja meg helyettünk akkor bizony munkadíjjal is. Így van ez a vízhálózatokkal, lefolyókkal, vízfogyasztó berendezésekkel is. A csőtörés is a kellemetlen helyzetekbe sorolható, mert egy nagyobb csőtörés elég nagy károkat okozhat például: felázik a parketta, átázik a konyhabútor stb…és nem beszélve a csőtörés javítási munkálatokról ami plussz költség. Az ilyen helyzetek után szeretnénk minden helyreállítani, minél hamarabb és a legtöbb esetben nem vagyunk felkészülve a hirtelen és nem várt kiadásokra. A legjobb amit tehetünk hogy elővigyázatosak vagyunk és kötünk lakásbiztosítást, ami kiterjed a vízkárokra is. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a biztosító kifizesse nekünk a keletkezett kár javításának értékét vagy legalább annak egy nagyobb részét. Ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni, ajánlatos minden kis részletre kitérni és átbeszélni a biztosítóval, hogy tisztában legyünk mire is terjed ki az. Csőtörés elhárítás esetén keressen miket bizalommal!

Csőtörésem van! Fizet a biztosító?!

Csőtörés esetén, ha rendelkezünk lakásbiztosítással és a biztosítás kiterjed a vezetékes vízkárokra, csőtörésekre, akkor a biztosító kifizeti a keletkezett kár javítási és helyreállítási költségeid. Ez vonatkozik a víz, fűtés, hűtés, csatorna vezetékeinek törésére és az ahhoz csatlakozó berendezések és szerelvények meghibásodása miatt kiömlött víz vagy gőz miatt keletkezett károkra. A meghibásodott vezetéket cseréjét, feltárási költségét és helyreállítását 6 m-ig fizeti. Ha a szomszédunk miatt ázunk azt is fizeti a biztosító, de ehhez igazolást kell kérni tőle vagy a közös-képviselőtől. Érdemes tudni viszont arról, hogy a biztosító nem téríti meg a kifolyt víz árát, a hibás szerelvényeket, és berendezések javítását.

Mi a teendő? Csőtörés bejelentés biztosító felé!

Csőtörés vagy vízkár esetén legelső dolgunk legyen a víz elzárása, hogy ne keletkezzen nagyobb kár ingatlanunkban. A következő lépés az hiba elhárítása azaz a hibás rész javítása. A javítási fázisokat dokumtálni kell, például fényképek készítésével a feltárástól egészen a javítás befejező lépéséig. Számlaképes vízszerelő szakemberekkel végeztessük el a munkát, mert csak számla ellenében fizet a biztósító. A károsult anyagokat, tárgyakat tartsuk meg és legfeljebb két napon belül jelentsük be a biztó felé az esetet. A szakértő 5 napon belül kijön szemlét tartani, addig a helyreállításokat se végezzük el.

Print Friendly, PDF & Email