Gázbojlerekről röviden

A gázbojlerek megkönnyebbítik rohanó életünket, ha melegvíz előállításra van szükségünk. Segítségükkel, másodpercek alatt juthatunk forró vízhez. A gázbojler, gázégő segítségével állítja elő a meleg vizet úgy, hogy a lángja a tartályban lévő vizet folyamatosan a kívánt hőfokon tartja. Kialakítása lehet átfolyós vízmelegítő (ami mindig fali) és tárolós gázvízmelegítő (ami lehet fali vagy álló). A gázbojlerek lehetnek kéményesek vagy kémény nélküliek, fogyasztásuk és teljesítményüktől függ. A kémény nélküli víztárolós gázbojlereket azokra a helyekre célszerű telepíteni, ahol nincs elektromos áram, vagy nem tudnak kéményt építeni.

A kémény nélküliek esetén az égéstermék bekerül a helyiségbe ahová felszerelték, ezért szigorú szabályokhoz van kötve a telepítése. A helyiség ahová felszerelik minimum 12 m3 -nek vagy a felettinek kell lennie és folyamatos szellőzést kell biztosítani. A helyiség ajtaján, minél közelebb az aljzathoz a használati útmutatóban előírt méretű szellőző nyílást kell vágni, illetve a mennyezethez minél közelebb is szellőzőnyílást kell biztosítani.

80-120 liter, de akár 180-200 literes is lehet. Az őrlángos készüléknél a víz hőmérséklete a forgató gombbal szabályozható.
Biztonsági funkcióval rendelkeznek ezért mielőtt az egészségünkre és testi épségünkre veszélyes lenne, a készülék kikapcsol. Bár az óvatosság sosem árt, így egy szénmonoxid érzékelőt nem árt mellé beszerezni. Étkezési és tisztálkodási célra is alkalmazható a felmelegített víz. Manapság már egyre kevesebb háztartásban van jelen.

Print Friendly, PDF & Email