Mit tehetünk a dugulások ellen otthoni praktikákkal?

Duguláselhárítás házilag:

Dugulások megelőzése céljából érdemes, két hetente egyszer forró lobogó vizet önteni a lefolyónkba. A forró víz feloldja a csőben lévő lerakodásokat és átmossa azt. Ügyeljünk arra, nehogy megsérüljünk alkalmazása során. A WC csészénél ne alkalmazzuk ezt módszert, mert könnyen elrepedhet a hirtelen hő hatására. Ez a módszer inkább megelőzés céljából jó, de ha már kezdetleges dugulásunk van, más praktikákat kell bevetni a siker érdekébe.

  • A egyik segítőnk ehhez, ami szinte minden háztartásba könnyen beszerezhető a jó öreg Szódabikarbóna. Igen a szódabikarbóna a dugulások terén is bizonyított már nem kevés sikerrel. Ennek a szernek igen sokoldalú felhasználási területe van még, de maradjunk a dugulásnál. Ebben az esetben viszont forraljunk vizet és keverjük össze szódabikarbónával. Ezt öntsük a lefolyónkba és hagyjuk állni egy éjszakát, majd másnap forraljunk ismét vizet és öblítsük azt át.
  • Ha a dugulás továbbra is fennáll, ismételjük meg vagy jöhet a következő ilyen csodaszer az ecet. Az ecet fertőtlenítő hatású, megszünteti a kellemetlen szagokat és vízkőoldó is egyben. Viszont az ecet legjobban a szódabikarbónával fejti hatását a dugulásokkal szemben. Szórjunk a lefolyónkba egy kis tasak szódabikarbónát, majd öntsünk rá egy kis ecetes forró vizet. Ha látjuk hogy habzik, öntsünk még egy kis forró vizet rá hogy mélyebbre juthasson a vegyületünk. Várjunk vele 1-2 órát és öblítsük át a csőrendszert forró vízzel. Kisebb dugulásokkal megbirkózik egy két próbálkozás után ez a módszer.
  • Háztartási boltokban árusított lefolyó tisztítók sok esetben lehetnek eredményesek, bár alkalmazásuk előtt el kell olvasni és használati utasítás is. Túladagolásuk akár nagyobb dugulást is okozhat. A vegyszereket soha ne keverjük össze, mert veszélyesek lehetnek egészségünkre a felszabaduló mérgező gázok miatt.
  • Otthonunk elengedhetetlen kelléke a dugulásokkal szemben, a WC pumpa. Költséghatékonysága miatt közkedvelt és a használata sem okoz nagyobb gondot. A WC pumpát helyezzük az eldugult mosdónkba, mosogatónkba vagy a WC-be, majd pumpálással vákuumot keltve fel-le mozgassuk. Ezekkel a mozdulatokkal próbáljuk megindítani, átszakítani a dugulást okozó anyagot. Ha a dugulás többszöri kísérlet után sem szűnik meg, hívjunk egy megbízható duguláselhárító szakembert.

 

  • Duguláselhárítás házilag 2:

  • A szifonok rendszeres szétszerelésével, tisztításával megelőzhetjük a dugulás kialakulását. Viszont az összeszerelésénél ügyeljünk a tömítések helyes helyére, sorrendjére.
  • Hetente – Kéthetente engedjük meg mosdónkat, mosogató tálcánkat forró vízzel és engedjük le. Ez segít átmosni a csőhálózatot és feloldja a lerakódott szennyeződéseket.
  • Kádunkba is alakulhat ki dugulás, hiszen a testünkről lemosott testzsír és a sok samponok, tusfürdők használata, no meg a hajszálak könnyen eldugíthatják azt. Kádunkat eresszük tele vízzel. A zuhanyrózsát szereljük le a zuhanycsőről. Húzzuk ki a dugót ,illesszük a csövet a kád lefolyó részéhez és nyissuk meg teljesen. Így áttudjuk mosni a kád lefolyó rendszerét is.
  • Ne dobjunk a WC-be toalett papíron kívül semmit még lehúzható popsi törlőt se, így kisebb az esélye a dugulás kialakulásának ezen a helyen is. Az illatosítókat körültekintően használjuk, mert belepottyanva eldugíthatja azt
dugulások ellen
Print Friendly, PDF & Email