Az átfolyós vízmelegítők.

A háztartások egyik legelterjedtebb melegvíz előállító berendezése, az átfolyós vízmelegítők.  Ezeknek a gázkészülékeknek alacsony a fogyasztásuk, mert csak akkor fogyasztanak energiát, ha megnyitjuk a csapot és melegvízre van szükségünk. Gyártanak belőle gázüzeműt és elektromost is egyaránt. Takarékosak és kényelemesek, ha rendszeresen karban vannak tartva. De itt is mint minden gázkészüléknél fontos az, hogy átnézessük és karbantartassuk azt.

Gyártanak belőle kéményes és kémény nélküli készülékeket is. Általában gázüzemű, égéstermék elvezetés nélküli kialakítással akkor találkozunk, ha kis teljesítményű vízmelegítőnk van, ami tökéletesen akár mosogatásra vagy éppen csak egy kézmosásra. Nagyobb dolgokra például zuhanyzásra, fürdésre ezeket nem ajánlatosak használni, mert arra már nagyobb teljesítményű berendezésre van szükség. A nagyobb teljesítményű készüléknek már kéményes füstgáz elvezetésük van, mert sokkal több egészségünkre ártalmas káros anyagot bocsájtanak ki, mint a kissebb testvérük.

Amikor megnyitjuk a csapot a készülék müködésbe jön és a tűztérben az égőfej lángja begyullad, ami felmelegíti a hőcserélőn keresztül átfolyt vízet és így lesz a hideg vízből meleg. Amikor viszont elzárjuk a csapot a láng elalszik és nem fogyaszt gázt addig amig megint nincs szükségünk meleg vízre. Egyszerű és hatékony
Ezeket a készülékeket csak 10-15 percig célszerű folyamatosan használni. Takarékosnak számítanak mivel csak a felhasználásra való vizünket melegíti fel.
A nyílt égésterű készülékeknél nagyon fontos az égéstermékekkel kapcsolatos szabályok betartása.
Leggyakoribb átfolyós vízmelegítő márkák: Junkers, Vailant, Fég, Saunier Duval

Print Friendly, PDF & Email